XP Technics Domotica Gent Demo Options
XP Technics Domotica Gent
Installatie en integratie van domotica en audio-visuele toepassingen

De nieuwe home cinema ervaring met Dolby Atmos en Auro 3-D

5 augustus, 2014

Doorgaans zul je in de bioscoopzaal een Dolby Surround 7.1 opstelling vinden, de vervanger van het Dolby Digital 5.1 systeem. Deze opstelling moet zorgen voor een perfecte geluidservaring. Beide systemen zijn vaak ook terug te vinden voor particulieren. Velen zijn dol op domotica en hebben vaak een home cinema set waardoor de huiskamer omgetoverd wordt tot een ware thuisbioscoop. De geluidstechnologie heeft echter niet stil gestaan. Vandaag de dag gaan we nog een stapje verder door speakers in de hoogte te plaatsen. In het dagelijks leven bereikt geluid onze oren immers niet enkel zijwaartse, maar ook van boven. Zowel Dolby Atmos als Auro 3-D zijn twee systemen die uitgaan van het principe dat geluid overal om je heen te horen moet zijn, dus ook van boven.

Levensecht geluid met Dolby Atmos

Dolby heeft sinds de lancering van zijn 7.1 systeem niet stil gezeten. Zij hebben een 9.1 set-up ontwikkeld waar een paar stereospeakers boven de TV geplaatst worden, genaamd Dolby Atmos. Echter heeft Dolby Atmos met een groot struikelblok te kampen bij het toepassen van deze set-up in echte bioscopen. Het is nu zo dat bioscopen de DCP-standaard hanteren, waarbij audio niet gecomprimeerd mag worden of bewerkt. Dolby kan alleen gebruik maken van een uncompressed PCM-stream, waar deze helaas niet de licenties voor kan claimen. Voor een home cinema set zal Dolby deze problemen echter niet hebben. Anders dan normaal maakt Dolby gebruik van een speciale techniek. Gebruikelijk wordt een soundtrack afgemixt in een studio, waarbij alle stemmen, muziek, effecten en achtergrondgeluiden op de juiste plek worden gezet in de juiste verhouding. Bij Dolby Atmos zitten deze echter allemaal los op een kanaal, welke extra informatie bevat over waar en hoe hard ze weergeven moeten worden. Hierdoor dient de mix bij Dolby Atmos in de thuisbioscoop zelf plaats te vinden, wat speciale hardware en software vereist.

De Stem Gods – Auro 3-D

Een nieuw bedrijfje uit België genaamd Auro Technologies kwam tot eenzelfde conclusie als Dolby dat speakers in de hoogte in combinatie met het huidige 5.1 systeem het effectiefst is. Zij plaatsten extra speakers in een 5.1 opstelling boven de linker- en de rechterspeaker, zowel voor als achter en onder een hoek van dertig graden. Dit leidde tot een Auro 3-D 9.1 opstelling wat bovendien aan te passen was tot een 10.1 opstelling met een extra speaker recht boven de kijker. De extra speaker zorgt voor een extra effect, ook wel de Stem Gods genoemd. Doordat Auro 3-D een toevoeging is op de 5.1 standaard, kan het geluid makkelijk terug gemixt worden naar deze standaard. In tegenstelling tot Dolby wordt bij Auro 3-D geen gebruik gemaakt van compressietechnieken, waardoor de DCP-norm van bioscopen perfect nageleefd wordt. De ambities van Auro Technologies gaan echter nog verder dan enkel commerciële bioscopen. Men ziet ook voor een home cinema set potenties. Zo kan er straks ook thuis de audio van de tv, dvd’s en games met een home cinema set in Auro 3-D worden afgespeeld, wellicht in uw eigen thuisbioscoop.

Home cinema en andere domotica systemen

Lijkt je zo’n home cinema set in je eigen thuisbioscoop wel wat of ben je nieuwsgierig geworden naar andere toepassingen van domotica? Binnenkort staat XP Technics op de Bisbeurs waar wij het perfecte systeem illustreren. We staan hier ook met andere domotica toepassingen en beantwoorden al je vragen omtrent domotica. Zien we je daar?

Bron foto: kinoactive.pl

© 2013 XP Technics - Website door Contactpunt