XP Technics Domotica Gent Demo Options
XP Technics Domotica Gent
Installatie en integratie van domotica en audio-visuele toepassingen

Beginnen met domotica

9 maart, 2014

In deze gejaagde tijden zijn we steeds meer op zoek naar automatisering binnen ons dagelijkse leven. Rolluiken die automatisch sluiten, een wasmachine die zichzelf start, lichten die dimmen of de radiator die opspringt voor we uit ons bed stappen in de winter. Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die domotica met zich meebrengt.

Wat is domotica nu juist?

Volgens het woordenboek omvat domotica alle technische voorzieningen die in je woning aanwezig zijn. Vraag je echter aan een domotica installateur wat domotica is, dan zal hij vertellen dat het een systeem betreft dat al je technische voorzieningen op een eenvoudige manier beheert. Een manier om van je woning een smart home te maken en te besparen. De domotica installatie laat toe om al je toestellen te bedienen vanuit één punt. Vaak is dit een tablet of smartphone, maar evengoed heb je een bedieningspaneel zoals dat bijvoorbeeld door de merken Niko of Gira wordt aangeboden.

Toepassingsmogelijkheden van domotica

De toepassingsmogelijkheden van een domotica installatie zijn haast onbeperkt te noemen. Geen wonder dat de installatie van domotica systemen ook weleens slim wonen wordt genoemd. In praktijk komt het erop neer dat elk elektrisch toestel dat je in huis hebt, aangesloten wordt op één beheersysteem. Dankzij systemen als KNX moet je geen kabels leggen of verbouwingen uitvoeren om slim wonen mogelijk te maken. Alles gebeurt geheel draadloos. In combinatie met Control4, dat eveneens draadloos is, krijg je met KNX domotica een kant-en-klaar systeem met bedieningsapplicatie. Hoe meer toestellen aangesloten zijn door de domotica installateur, hoe eenvoudiger je leven wordt. Want in een smart home kan alles bediend worden met een druk op de knop. Daarnaast kunnen vaste protocollen ingevoerd worden zodat je niet dagelijks de knoppen moet induwen. De wasmachine ’s nachts draaien, rolluiken sluiten, het buitenlicht aan- of uitzetten, de verwarming zachter laten branden en het alarm opzetten. Is de voorziening die je zult beheren elektrisch? Dan zijn domotica systemen het antwoord.

Starten met domotica

Wanneer je wilt starten me slim wonen, dien je natuurlijk eerst te kiezen welke domotica installatie je gaat gebruiken. De domotica installateur kan je adviseren en informeren zodat je een duidelijk beeld hebt van de verschillende domotica systemen op de markt die slim wonen mogelijk maken. KNX domotica zal zeker aangeraden worden door de domotica installateur gezien deze domotica installatie kan gebeuren zonder het leggen van extra kabels. Nadat je de domotica gekozen hebt, wordt samen met de domotica installateur gekeken welke toestellen hierop aangesloten zullen worden. Eens dat gebeurt is, is slim wonen een feit en kan je volop genieten van de voordelen die bijvoorbeeld de domotica van KNX je te bieden heeft.

Smart home! En morgen?

Stel je jezelf vragen bij toestellen die je in de toekomst zult aankopen en hoe deze geïntegreerd kunnen worden in je smart home? Geen zorgen! Gezien de domotica van KNX volledig draadloos is, kan het makkelijk uitgebreid worden. Niets belet je om de eerste stap naar een smart home te zetten met behulp van de specialisten van XP Technics.

© 2013 XP Technics - Website door Contactpunt